BMX Playground in Eindhoven

BMX Playground is een sportieve en sociale ontmoetingsplaats en past bij elke locatie, of gemeente. BMX Playground is een idee van oud BMX’er Laurens Dingen en is voor jong en oud. BMX Playground is een plek waar iedereen welkom is…

De Bedenker

Laurens Dingen bedenker BMX PlaygroundBMX Playground is een idee van Laurens Dingen, voormalig nationaal kampioen en BMX-topper. Laurens ziet de baan als een perfect middel om jong en oud in wijken op de fiets te krijgen en hij is de drijvende kracht achter het sociale karakter van de baan. Laurens heeft de eerste BMX Playground van Nederland ontworpen. Die baan ligt in de Eindhovense wijk Strijp.

Het Concept

Laurens ontwierp de eerste BMX Playground en zocht en vond daarvoor in De Krom B.V. een partner, die de baan kon realiseren. Laurens noemt de BMX Playground “een baan voor iedereen”. Laurens: “Hij is voor jong en oud. Ik ben al mijn hele leven gepassioneerd voor het fietscross en probeer ook voortdurend andere mensen voor deze mooie sport te inspireren. Met het concept ‘BMX Playground’ heb ik daarvoor nu een prachtig nieuw middel in handen. De baan is voor jong en oud, geschikt voor iedereen! Voor mensen, die kennis willen maken met BMX, maar ook voor gevorderden. De baan is zelfs een prima trainingsmodel voor professionals.” BMX Playground heeft ook een grote functie als sociale ontmoetingsplaats. De waarde daarvan heeft de baan in Eindhoven intussen al bewezen. Hij heeft tot grote trots van Laurens voor een ongekende opleving in de wijk gezorgd. Laurens: “De omwonenden zijn nauw betrokken bij de baan. Ze voelen zich er ook verantwoordelijk voor. De waarde van de baan voor de jeugd in de wijk is niet in geld uit te drukken. Hij houdt de jongeren bezig. Van heel jong tot oudere jongeren. Ik ga er regelmatig kijken en zie het enthousiasme en de bezettingsgraad van de baan met enorm veel plezier.” De BMX Playgrounds lijken in eerste instantie op de Johan Cruijff-veldjes. Maar het concept van de fietscross-banen gaat veel verder dan dat van de voetbal- en basketball veldjes, want de Stichting BMX Playground, biedt een uitgebreid begeleidingstraject aan. Na het gereed komen van de aanleg kan de Stichting voor programmering zorgen. Te denken valt aan workshops, begeleiding van scholenprogramma’s en meerdere fietsactiviteiten.

De Baan

BMX Playground is volledig bestraat, door De Krom BV. Het bedrijf heeft bijna twintig jaar ervaring in grondwerk en staat garant voor een topproduct. De Krom is ook verantwoordelijk voor de eerste BMX Playground in Eindhoven. De aanleg van die baan verliep soepel en snel. Gebruikers, amateurs en professionals, roemen het duurzame karakter en de technische perfectie.

Bas de Bever

“Het ziet er geweldig uit en ik vang enthousiaste reacties op. Als ik het in mijn programma kan inpassen, ga ik zeker kijken en ervaren hoe het is.” De Bever weet zeker, dat een baan als in Strijp ook in andere gemeentes een succes oplevert. “Het trekt jeugd en maakt ze enthousiast voor het fietscross. Ik heb begrepen, dat de baan in Strijp in korte tijd een grote sociale betekenis heeft gekregen. De Playground is er niet meer weg te denken. Dat zal elders niet anders zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook perfect voor het BMX in het bijzonder. Meer van dit soort banen kunnen voor een grotere aanwas voor onze sport zorgen. Al zie je jonge BMX’ers ook uitwaaien naar andere takken van de wielersport. Maar een BMX Playground is hoe dan ook goed om de aanwas van onze sport op peil te houden. Het is een geweldig idee van Laurens Dingen. Ik ken Laurens goed. Een sociaal bewogen mens. Dat aspect zal bij hem zeker een rol spelen, maar Laurens is ook een BMX’er in heel zijn lijf. Het is een perfect idee.”

Raymon van der Biezen

“Geweldig! Ik werd bijna jaloers als je ziet hoe mijn generatie het vroeger moest leren. In Eindhoven ligt een prachtige baan. Hij oogt spectaculair en rijdt lekker. De jeugd maakt er volop gebruik van. Aan de veiligheid van de baan is ook goed gedacht. Laurens heeft hem ontworpen en dat kun je aan hem wel overlaten.” Raymon van der Biezen werd als 4-jarig jochie voor het eerst geconfronteerd met BMX, toen hij zijn neef bezig zag. Hij ging kijken naar hem in Nuland en Oss, vlakbij zijn toenmalige woonplaats Heesch. Vervolgens ging de piepjonge Raymon voor het huis van zijn ouders op een veldje zelf kuilen graven. “Zo heb ik het geleerd, zoals voetballers vroeger op straat leerden voetballen. Het is nu voor mij pure nostalgie. Maar een baan zoals in Eindhoven zou op veel plekken in Nederland nog heel welkom zijn. Wij als BMX’ers hebben nog steeds te weinig faciliteiten al is een dergelijke baan wel het meest geschikt voor beginners om kennis te maken met deze fantastische sport. Dit soort banen vormen een perfecte combinatie van het sportieve- en het sociale aspect. In achterstandswijken is dit goud waard. Het werkt als een magneet op de jeugd met hun fietsen.”