Britt Tijhof fietste afgelopen zondag de eerste nationale wedstrijd van het seizoen. Ze wist deze eerste TC op haar naam te zetten en is dan ook super blij met haar eerste plek.

Britt is 10 jaar oud, komt uit Nijverdal en fietst al zo’n 3,5 jaar. Haar eerste wedstrijd dit seizoen was in Klazienaveen. Deze verliep niet zo goed voor haar. “Ik fietste mijn eerste manche nog met mijn vest aan, ik was er niet zo goed bij met mijn hoofd.” Tijdens de eerste manche in de open klasse, kwam Britt ook nog eens ten val. “Ik had veel pijn!” Achteraf bleek ook waarom, ze had een scheurtje in haar schouder. Hierdoor moest ze de Europese rondes in Zolder missen. Britt baalde hier enorm van en kon het BMX’en niet helemaal loslaten. “Samen met mijn vader, ben ik naar wedstrijden gaan kijken en een week voor de TC in Haaksbergen, mocht ik weer fietsen.” De tien jarige wilde in Haaksbergen heel graag winnen, om te laten zien dat ze er weer was. Tijdens de zaterdag training bedacht ze haar tactiek voor de zondag.

Photo: Lou Designs & Photography

Britt reed met haar vader ’s ochtends naar Haaksbergen. “Eerst nog even een Duckie gelezen in de auto en eenmaal bij de baan aangekomen, kon ik gaan trainen.” Britt heeft altijd veel supporters die komen kijken naar haar wedstrijden. Haar moeder en twee broertjes, waren ook aanwezig tijdens deze wedstrijd. Na de ochtendtraining snel nog even wat eten en drinken, voor de wedstrijd dan eindelijk kon beginnen. In de manches kon Britt rustig aan doen en plaatste zich gemakkelijk voor de volgende ronde. “In de halve finale moest ik wel wat sneller, maar nog steeds niet op mijn allersnelst. In de finale moest ik nog wat sneller, maar nog steeds niet op mijn allersnelst! Dus was mijn dag uiteindelijk best relax!”

Voor een race vindt Britt het wel spannend. Het onzekere speelt dan parten in haar hoofd. “Ik denk dan vaak; tegen wie moet ik? Ken ik ze wel? Bij de start vind ik het spannend, maar als ik aan het fietsen ben, vind ik het niet meer spannend. Dan concentreer ik me alleen op de baan.” Britt kijkt op tegen Laura Smulders. Ze vindt zichzelf op Laura lijken, als het komt op risico’s nemen op de baan. “Bijvoorbeeld bij de Olympische Spelen, daar wou Laura in de finale binnendoor en nam een te scherpe bocht. Daardoor kwam ze ten val. Ik vond dat heel jammer, toen ik het zag op TV. Ik neem zelf ook wel eens risico’s en daarmee lijk ik wel een beetje op haar.”

Photo: Lou Designs & Photography

Ondanks dat het voor Britt een rustig dagje was, met niet al te veel inspanning, is ze toch tevreden. “Ik ben natuurlijk super blij met mijn overwinning. Een TC is een belangrijke wedstrijd en daarom ben ik heel blij met mijn eerste plek.” Britt vindt het leuk om wedstrijden te rijden. Het gaat haar dan niet om de eer, of de bekers, als ze maar lol heeft. “En winnen vind ik natuurlijk ook heel leuk!” Tijdens de wedstrijden vindt Britt het leuk om met de meiden uit haar klasse ‘dingen’ te doen. “Het is altijd heel gezellig en grappig.” Dit jaar is het doel om het WK in Rock Hill te rijden. Naast het WK, hoopt ze ook het EK in Bordeaux te kunnen rijden en daar haar derde plek van vorig jaar te kunnen verbeteren. Een droom zou zijn, het behalen van de Olympische Spelen en een plekje in de nationale selectie. “Ik moet dan wel heel hard trainen, want je komt niet zomaar in de selectie. Daar moet je heel goed voor zijn. En de Olympische spelen, daar ga je ook niet zomaar heen. Je gaat pas naar de Spelen, als je heel goed kan fietsen. Want bij de Olympische Spelen, kan je niet zomaar denken: Ik doe het even rustig aan! Nee, daar moet je elke race volle bak gaan. Of het nu de manches, of de finales zijn, je moet jezelf bewijzen dat je daar thuis hoort.”

Zondag is de tweede TC van het seizoen. Dit keer in Rijswijk… En net zoals afgelopen zondag, zal Britt er weer vol voor de winst gaan. “Hopelijk lukt me dit weer. Flink aan de bak deze week, zodat ik zondag weer in topvorm ben. Ik ken de baan nog niet, want ik heb daar nog nooit gefietst, maar dat gaat wel goed komen. Zoals mijn moeder altijd zegt: Gas op de lolly!!”