Is inmiddels 22 jaar en rijdt alweer 14 jaar op zijn BMX rond. Hij is dan ook op zijn 8e begonnen en zegt dat hij nog steeds “Fun” heeft in de sport! Dit jaar komt hij Nationaal als Internationaal uit in de sportklasse Men 17-25. Door een “domme” aanpassing in het reglement is het voor hem niet meer mogelijk om in Nederland Elite te rijden. Dyon heeft naar eigen zeggen vorig jaar een goed seizoen gedraaid, op de maand Juli na. Dit was helaas wel de belangrijkste maand en geeft dan ook toe dat zijn 5e plek in de halve finale van een WK beter kan. Hij heeft vorig jaar verschillende keren tijdens een Europese Ronde op het podium gestaan, met een winst in Klazienaveen. Ook wist hij 3x in een finale te staan tijdens de TC’s met de Elite. Daarnaast pakte Dyon Planting ook de overall winst in de 3 Nations Cup. Nu Robba dit jaar is overgestapt naar de Elite, is natuurlijk de grote favoriet (3x W1) er uit! Maar deze plek wordt dubbel en dwars ingevuld door nieuwe en bestaande jongens in de klasse. Zo is er dit jaar een Noor doorgestroomd die er in Zolder zomaar vandoor ging met de dubbele winst. Dyon zijn doel is om op zijn best te zijn rond het NK, EK en het WK. Hij hoopt dan mooie resultaten neer te zetten. We stelde Dyon een aantal vragen, over hoe hij zich voorbereid op een race weekend. Hoe ziet zijn trainingsschema er uit? Hoe zit het met zijn voeding? Dit en nog meer, ┬ákun je hieronder lezen…

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

Ik heb gelukkig de mooie mogelijkheid om doordeweeks 3 dagen (ma t/m wo) te werken bij Dijk Natural Collections en me hiernaast op andere dagen meer te kunnen richten op fietsen en trainen. Ik doe op deze werkdagen voor een grote wedstrijd een baantraining, sprints of een lichte kracht training. Op de Donderdag/Vrijdag altijd nog een lichte baantraining of sprints. Verder is het vooral goed slapen, eten en positief het weekend in gaan.

Hoe vaak in de week train je normaal gesproken? Is dat naar een wedstrijd toe meer?

Het hangt een beetje van de soort week af (rust/arbeid), maar gemiddeld train ik elke dag. Dit bestaat uit kracht, duur, core, sprints en explosiviteitstraining in de grote lijnen. Al 5 jaar onder begeleiding van Martijn Jaspers. Hij schrijft mijn schema’s en we maken samen nog steeds mooie stappen. In de week naar een wedstrijd zijn dit minder trainingen dan in een normale week.

Als men het over professionele BMX’ers heeft, denkt men vaak aan de Elite! Zie jij jezelf als een prof?

Ik ben er inderdaad erg intensief mee bezig en als ik mijn trainingsarbeid vergelijk met sommige Elite’s is dit niks minder. Of ik mezelf een prof wil noemen? Nee, dat niet! Een prof krijgt betaald en dat krijg ik niet.

Hoe belangrijk zijn sponsoren in een sport als deze?

Ik denk dat voor iedere prof sporter in onze sport, sponsoren het allerbelangrijkste zijn. Uit de bond komt er niet heel veel en het prijzengeld is tegenwoordig ook erg laag in Europa. Dus zonder sponsoren geen Elite, zou ik bijna durven te zeggen.

Waarom Sportklasse en geen Elite?

Dit is een vraag die ik wel vaker krijg. Bedankt voor dit vertrouwen mensen. Ik heb er voor gekozen om dit jaar nog Sportklasse te rijden in verband met mijn mislukte EK en WK. Ik wil hier dan ook graag nog een mooi resultaat neerzetten. De stap naar Elite is een erg grote stap, waarvoor je je leven moet kunnen inrichten, zodat dit het belangrijkste is. Dit lukt nu simpelweg niet. Ook zijn de kosten een heel stuk hoger bij de Elite.

Ben je in zo’n weekend ook met andere races bezig, of voornamelijk met je eigen races?

Voor en na mijn eigen wedstrijd ben ik eigenlijk altijd aan het kijken naar de andere wedstrijden. Tijdens mijn eigen wedstrijd ben ik hier totaal niet mee bezig en focus ik me op mijn eigen rondjes.

Wat doe je tussen de races om een beetje warm te blijven?

Na elk rondje stap ik op de racefiets om niet meteen vol te lopen en het bloed rond te laten lopen, om alles zo goed mogelijk af te voeren. Soms kleine onderdelen van de warming-up er in terug laten komen om goed warm te blijven.

Let jij ook extra op je voeding en wat eet je zoal?

Ik ben wel erg veel met mijn voeding bezig. Probeer er voor te zorgen dat ik genoeg en goed eet. Alles komt bijna uit normale voeding, maar soms voeg ik wel suppletie toe om de laatste losse eindjes aan elkaar te knopen. Vooral voor een wedstrijd zorg ik ervoor dat alle systemen goed zijn aangevuld en deze moeten dan het hele weekend zo blijven. Op een belangrijke dag is dat soms lastig.

Als je zo intensief bezig bent met een sport, moet je ook dingen opgeven. Is er iets wat je mist, dat je hebt moeten opgeven?

Eigenlijk krijg je er zoveel mooie dingen voor terug dat je niks mist. Wel zou ik graag nog een extra dag in de week willen, waarin andere interesses ook een kans kan geven. Deze sneeuwen nu wel onder… Dus als iemand 8 dagen in de week kan regelen hoor ik dat graag!

Wat maakt de BMX zo bijzonder voor jou?

Soms na weer een lange duur rit met 2 graden Celsius, midden in de winter, vraag ik mezelf dit ook wel eens af! Maar als ik dan weer met de eerste wedstrijd aan het hek sta, valt alles weer op zijn plek. BMX is gewoon een heel mooi spelletje, met toch een bult vrijheid en veel plezier!