Ellen Jacobs maakt de overstap naar Elite Women BMX
Photo: Lou Designs & Photography

Ellen Jacobs kennen we natuurlijk als één van de Nederlandse BMX favorieten in de klasse Women 17+. Ellen maakte onlangs bekend volgend seizoen de uitdaging aan te willen gaan en de overstap te maken naar de Elite Women.

Vanwaar de keuze om de overstap naar de Elite te maken?

Ellen Jacobs maakt de overstap naar Elite Women BMX
Photo: Lou Designs & Photography

,,Mijn doel voor 2017 lag 100% op het WK in Rock Hill. Natuurlijk wilde ik mijn Nederlandse en Europese titel gaan verdedigen, maar mijn hoofddoel was het WK. Na het afgelopen seizoen, werd bekend dat op het WK de damesklasse werd opgesplitst, naar 17-24 en 25+. Aangezien ik komend seizoen 25 word, zou ik bij de 25+ dames moeten rijden. Toen dit bekend werd, kreeg ik een ander gevoel over het WK. De concurrentie zal nog steeds heel hoog zijn op het WK, maar ik wilde nog geen 25+ gaan rijden. Het was voor mijn gevoel een keuze, tussen een seizoen met een minder fijn/tevreden gevoel rijden, zodat ik het WK in Amerika kon rijden, of een seizoen met een nieuwe uitdaging. Na veel overleg met mijn trainer, ouders en mijn team, heb ik toch besloten om voor de nieuwe uitdaging te gaan.”

In Verona gaf je nog aan dat Rock Hill je doel was voor 2017. Grote kans dat je hier nu niet bij aanwezig bent?

,,Op dit moment ben ik er nog niet klaar voor om wereldbekers te rijden en als Elite moet je je op de wereldbekerwedstrijden kwalificeren voor het WK. Ik heb nog nooit een wedstrijd op een 8 meter heuvel gefietst, dus het is voor mij ook geen realistisch doel om te zeggen dat ik het WK zal gaan fietsen. Het was voor mij wel moeilijk om te accepteren dat ik niet in Amerika kan fietsen, maar dit is iets waar ik goed over nagedacht heb.”

Wat is je doel van deze overstap? Wil je proeven, of ga je echt bouwen aan een langere periode?

,,Komend seizoen zal ik vooral moeten gaan kijken waar ik sta bij de Elite. Het is een beetje afwachten hoe het allemaal zal gaan lopen en van daaruit ga ik weer verder kijken.”

Wat vind je ervan dat Elke de overstap heeft gemaakt naar het Gear2win BMX Team?

,,Het team was altijd al gemotiveerd en enthousiast. Maar toen bekend werd dat Elke bij ons team komt rijden, werd iedereen nog gemotiveerder en enthousiaster. Elke is op dit moment de beste Belgische BMX-ster en een groot voorbeeld voor de sport in België. Dat zij nu bij ons in het team komt, is super voor het team!

Wat zal dit voor jou betekenen?

,,Ik doe al 20 jaar aan fietscross, maar komend seizoen zal mijn eerste ervaring worden in de Elite klasse. Elke heeft natuurlijk al jaren ervaring op het hoogste niveau. Het is altijd fijn als je iemand hebt die je tips kan geven. Verder is het natuurlijk altijd super om meer meiden in het team te hebben.”

Waar ligt je focus volgend seizoen?

Ellen Jacobs maakt de overstap naar Elite Women BMX
Photo: Lou Designs & Photography

,,Mijn focus ligt vooral op de Europese rondes, de TC’s, 3Nations Cup en het NK. Ik heb nu nog niet de intentie om wereldbekers te gaan rijden. Ik heb nog niet echt een doel voor mezelf gesteld, omdat ik nu nog niet kan zeggen, waar ik sta in de Elite klasse. Het zal een seizoen worden met vele lessen en ik heb zin om deze nieuwe uitdaging aan te gaan!”