Ellen Jacobs Nederlands kampioen in Luyksgestel bij de vrouwen 17+. Voor Jacobs was dit een titel die dit jaar op haar lijstje stond…

De dag in Luyksgestel verliep goed voor Jacobs. Ze won al haar manches en ook de halve finale wist ze op haar naam te schrijven. ,,Dit gaf natuurlijk enorm veel vertrouwen voor die finale. Mijn gevoel was de hele dag al goed. ik kreeg gedurende de dag, verschillende complimenten over de time trial van de dag ervoor. Dat gaf me ook extra vertrouwen.”

Tijdens de top competitie in Baarn gaf Jacobs aan dat ze helaas vanwege financiële omstandigheden niet naar het WK in Colombia kon. Knallen op het NK en EK werd hierdoor een doel voor haar. ,,Het besef was zondag zeker aanwezig, dat de kans er in zat dat ik de titel kon pakken. Ik heb dit seizoen al verschillende mooie acties laten zien en uitslagen gereden. Dus dat het er in zat, was wel duidelijk. Maar het moet er dan nog altijd maar uitkomen op de dag zelf!”

Ellen_Jacobs_NK20162In de finale was de start van Jacobs eigenlijk niet zo best. ,,Mijn reactie uit het hek, was eigenlijk helemaal niet goed. Ik was te laat weg, maar mijn versnelling was zo goed, dat ik dat meteen kon compenseren.” Het grote voordeel dat Jacobs had, was de binnenkant van de eerste bocht. De rest van het rondje ging foutloos voor haar. ,,Ik wist dat het derde stuk belangrijk zou zijn in onze klasse. Je zou daar veel kunnen winnen, maar één foutje en je kon daar ook veel snelheid verliezen. Ik heb me hier goed op gefocust en het ging allemaal goed.”

Het weer in Luyksgestel was onvoorspelbaar. Het ene moment regende het en het andere scheen de zon volop. ,,Ik probeerde niet teveel over het weer na te denken. Het is voor iedereen hetzelfde en hoe meer je er over nadenkt, hoe meer je je gaat irriteren. Die energie kan je beter in de wedstrijd stoppen. Je kunt het toch niet veranderen! Ik vind het overigens nooit erg om in de regen te fietsen… Maar natuurlijk fiets ik liever in de zon.” Jacobs is erg blij met haar titel. Vorig jaar werd ze tweede en daar was ze niet blij mee. ,,Natuurlijk is een tweede plaats op het NK goed, maar ik had gedurende de dag onnodige fouten gemaakt. Ik heb daar veel over nagedacht. Ik heb van die fouten geleerd en deze titel geeft die bevestiging aan mezelf.”

Jacobs verdedigt tijdens het EK in Verona haar Europese titel. De Nederlandse titel geeft haar een extra boost, om te presteren in Verona. ,,Het voelt altijd goed als je een wedstrijd wint. Je zit dan beter in je vel, wanneer je presteert. En dat is alleen maar positief richting een volgende wedstrijd.” Het ligt er een beetje aan of Jacobs blij kan zijn met minder dan een prolongatie van haar titel in Verona. ,,Het ligt er aan op wat voor een manier ik mijn titel zou verliezen. Ik ben iemand die dingen altijd perfect wil doen. Als ik mijn titel verlies, terwijl ik weet dat ik op dat moment beter kon, ben ik zeker niet tevreden. Als er op dat moment niet meer in zit, kan ik daar wel vrede mee hebben. Maar de Nederlandse titel was een doel dat hoog op mijn lijstje stond. Als ik dan kijk naar alles wat ik al heb laten zien, kan ik toch met een goed gevoel terug kijken op het seizoen tot nu toe!”