Gisteren werd de derde Topcompetitie verreden op de baan van Fcv Volkel. Dit is de thuisbaan van Ellen Jacobs. Ze deed op haar baan goede zaken en sloot de dag af met winst in de klasse Women 17+. Ellen is 22 jaar oud en komt uit Zeeland (Noord-Brabant). Ze is begonnen met fietsen toen ze 4 jaar oud was. De dag ging super voor haar, ze won dan ook alle manches, won de halve- en ook de finale wist ze winnend af te sluiten. Beter kan eigenlijk niet… Ook al was de dag perfect, kijkt ze na een wedstrijd toch nog altijd terug naar de punten die nog verbeterd kunnen worden. Volgens Ellen is het zeker een voordeel, wanneer je een thuiswedstrijd rijdt. Je hebt veel rondes over de baan gefietst en je weet precies wat de snelste lijnen zijn op de baan. Natuurlijk komen er altijd veel bekenden kijken naar een thuiswedstrijd en dat geeft ook een extra zetje om de wedstrijd goed te fietsen. Er zit ook wel een nadeel aan een thuiswedstrijd. Je moet altijd wat extra gefocust zijn, juist omdat je de baan zo goed kent. Vaak gaan rijders er te makkelijk over denken op hun thuisbaan en dat is iets wat je nooit moet doen. Als je er te makkelijk over denkt, ga je fouten maken, die niet nodig zijn.

Ellen_Jacobs2Ellen rijdt dit jaar een sterk seizoen en is dan ook vaak van voren te zien. Het grote verschil met haar trainingen van vorig seizoen, is dat ze dit jaar ook krachttrainingen doet in de sportschool. Vorig jaar kon ze geen kracht doen, vanwege een vervelende heup blessure. Helaas is die blessure nog steeds aanwezig, maar is het nu wel onder controle. Verder heeft ze haar trainingen niet aangepast en is ze gewoon doorgegaan met waar ze vorig jaar gebleven was. Ellen is gekwalificeerd voor het WK en geeft aan richting zo’n wedstrijd toch wel anders te trainen, dan bijvoorbeeld in de winter. Het is de bedoeling om alles wat je in de winter gedaan hebt, nog wat scherper te krijgen. De spreekwoordelijke puntjes op de ‘i’ zetten, zodat je helemaal goed voorbereid aan de start kunt verschijnen.

Ellen traint gemiddeld 5x per week, dat is dus bijna iedere dag. Verder rijdt ze zoveel mogelijk wedstrijden, dat is volgens haar toch altijd de beste manier van trainen/voorbereiding op een belangrijke wedstrijd. Ellen werkt bij WLM Design en in de winter maken ze veel uren, om iedereen te voorzien van nieuwe kleding en stickers, binnen de motorcross en de BMX. In de winter heeft ze dus minder tijd om te trainen. In de zomer is ze 3 middagen vrij en heeft ze meer tijd om te trainen. Ellen traint nu 5 jaar met Wilco Groenendaal, ze traint vaak in een groep. De sfeer in de groep is super en iedereen heeft wel rijders van zijn/haar niveau in de groep zitten. Waardoor je altijd weer gemotiveerd wordt om net dat extra stapje te maken.

Naast dit alles geeft Ellen ook training aan de allerkleinste op de club. Ze weet zelf hoe leuk ze het vond om training te krijgen van oudere rijders. Als kind kijk je toch altijd tegen de oudere rijders op. Het is leuk om te zien, hoeveel plezier de kinderen in de sport hebben. Ellen wil haar kennis graag overdragen op de kinderen. Toen ze begon met fietsen, was er minder bekend over verschillende technieken die kinderen later moeten toepassen op de fiets. Als ze ziet hoeveel techniek de kinderen nu al op de fiets hebben, is dat niet te vergelijken met hoe zij vroeger begon. Het is dus belangrijk dat de basis goed is en ze vindt het leuk, dat ze die basis kennis kan doorgeven aan de kinderen.

Het seizoen is tot nu toe super verlopen voor Ellen. Ze schat haar kansen voor het NK, EK en WK dan ook hoog in dit jaar. Ze weet wat ze kan en ze weet wat ze er allemaal voor gedaan heeft. Vorig werd ze nog derde op het EK en WK, maar dit jaar voelt ze zich sterker. Ze hoopt dan ook dat ze haar resultaten van vorig jaar kan verbeteren. De concurrentie binnen de Women 17+ wordt ieder jaar groter en sterker. De Nederlandse meiden hebben de afgelopen jaren deze klasse redelijk gedomineerd, binnen Europa. Maar dit jaar zijn er ook verschillende sterke Europese meiden aan deze klasse toegevoegd. Ellen focust zich daarom ook niet op één concurrent. Als je vooraan mee wilt rijden, moet je iedereen kunnen verslaan!

Ellen fietst nu al 18 jaar en iedere keer, kan ze zich opnieuw motiveren. Dat komt omdat ze nog niet uitgeleerd is binnen de sport. Er zijn altijd wel nieuwe uitdagingen te vinden. Ze gaat er voor zichzelf verder te ontwikkelen en wie weet wat ze dan nog allemaal kan bereiken in deze sport. Haar doel is in ieder geval om zoveel mogelijk plezier in de sport te houden. Zonder plezier kom je niet verder…