Photo: Remco Huvermann

Het Europees kampioenschap BMX werd dit jaar georganiseerd door de Franse Wielerbond en de plaats waar dit allemaal stond te gebeuren, was in de Zuid-Franse stad, Bordeaux.

Op een prachtige baan in het zonovergoten centrum van Bordeaux, kwamen zes gekwalificeerde rijders van het Talent BMX Team uit Handel in actie voor deelname aan dit kampioenschap. Zaterdag was het de beurt aan de challenge klassen tot en met 11 jaar. In de klasse Boys 8 jaar, was het Sven Pennings die op deze dag in actie kwam. Er was best wel wat spanning voor Sven, maar hij wist zich toch via de manches te plaatsen voor deelname aan de kwartfinale, die hij op een keurige derde plaats afsloot. Dus door naar de halve finale. In deze halve finale bereikte hij een achtste plek. Voor verdere deelname, moet je dus bij de eerste vier eindigen. Maar een net niet valpartij, door contact met een andere deelnemer, haalde de snelheid eruit, waardoor een plaats bij de eerste vier niet meer haalbaar was. Toch een hele goede prestatie van Sven en hij keek dan ook tevreden terug op zijn debuut bij een Europees kampioenschap. ’s Avonds was het de beurt aan de Elite en de Junioren. Het Talent BMX Team had hier Matthew van Dam als vertegenwoordiger die zijn wedstrijden rijdt in de Junior Men klasse. Met heel veel zin begon Matthew aan de drie manches die hij afsloot op drie keer een derde plaats. In de achtste finale eindigde Matthew hierin als zevende, door problemen met de concurrentie. Op een vierde plaats liggend en met drie crossers langs elkaar, was het Matthew die het onderspit moest delven. Waarbij hij ook nog op het laatste stuk naast de baan terecht kwam, met een kapot tandwiel en zijn ketting eraf.

Photo: Remco Huvermann

Zondag werd er gestreden in de challenge klasse vanaf 12 jaar. Guus van den Eijnden (Boys 12 jaar) bracht het, na goede resultaten in de manches en achtste finale, tot een vijfde plaats in de kwartfinale. Een onverwachte uitslag voor Guus, omdat hij in zijn klasse wel tot de top gerekend mag worden. Maar een valpartij na 20 meter, nadat het starthek gevallen was, deed alle hoop vervliegen. Guus was daarmee heel erg teleurgesteld en zal zeker proberen tijdens het wereldkampioenschap in Amerika een topprestatie neer te zetten. Ralf van den Broek, die uitkomt in de klasse Boys 15 jaar, moest het na de achtste finale met een zesde plaats voor gezien houden. Hij trof hierin hele sterke tegenstanders. Heel jammer voor Ralf, omdat hij in de kwalificatie manches zelfs drie keer als eerste over de finish kwam. Ook Ralf zal proberen hoge ogen te gooien tijdens het wereldkampioenschap in Amerika. Pieter van Lankveld (Boys 16 jaar) en Chiel Claesen (Men 17/24 jaar) wisten in hun klasse allebei via een achtste- en kwartfinale door te dringen tot de halve finale. Pieter werd hierin zevende en Chiel vijfde. Gezien het weinige krachtsverschil met de tegenstanders viel voor hen deze keer het dubbeltje aan de verkeerde kant. Een toch wel hevige teleurstelling voor beide crossers. Ook Pieter zal zich willen revancheren op het Wereldkampioenschap in Amerika. Het Talent BMX Team is dus met drie deelnemers goed vertegenwoordigd in de strijd om de wereldtitels, over een week in Rock Hill (US).

Photo: Remco Huvermann
UitslagenEK_FCVTalentBMXTeam