Pieter van Lankveld 20inch | Photo: Jerry Landrum

Het wereldkampioenschap BMX 2017, werd dit jaar verreden in Rock Hill, USA. In diverse klassen werd gestreden om het WK goud.

Drie leden van het Talent BMX Team uit Handel, hadden zich voor dit wereldkampioenschap gekwalificeerd en waren vorige week afgereisd naar het verre
Amerika. Deze drie BMX-ers, Guus van den Eijnden, Ralf van den Broek en Pieter van
Lankveld, gingen hier de strijd aan met de rest van de wereld. Als eerste deelnemer was Pieter van Lankveld op dinsdag aan de beurt in de Cruiserklasse 15/16 jaar.

Pieter van Lankveld, Cruisers | Photo: Jerry Landrum

Pieter reed zich via de manches naar de kwartfinale. Bij de start in deze kwartfinale ging het jammer genoeg mis en moest Pieter twee dagen wachten voordat hij kon deelnemen in zijn licentie-klasse Boys 16 jaar. Deze wedstrijd werd verreden op donderdag. Pieter reed heel sterk met een tweede en twee derde plaatsen in de manches. Soms had hij een mindere start, maar maakte dat weer helemaal goed tijdens de races. In de kwartfinale bereikte hij een mooie derde plek en was dus geplaatst voor de halve finale. Toen zat het even een keer niet tegen. Pieter kon een grote valpartij voor zich ontwijken en zo doorstoten naar de grote finale. Hierin eindigde hij weliswaar op de laatste plaats, maar het toch een heel mooi resultaat om als achtste van de wereld te eindigen.

Op donderdag was het de beurt aan Guus van den Eijnden. Hij kwam uit in de klasse Boys, 12 jaar. Guus voelde zich heel goed en reed sterke manches (2-2- 2) en een sterke achtste finale. In de kwartfinale zat het niet mee voor Guus, omdat hij in de eerste bocht met het achterwiel van een voorganger in aanraking kwam. Hierdoor schoot hij uit de clicks en moest toen genoegen nemen met een achtste plaats.

Guus van den Eijnden | Photo: Jerry Landrum

Ralf van den Broek kwam ook op deze dag in actie. Ralf rijdt in de klasse Boys 15 jaar. Hij kon zich helaas via de manches niet kwalificeren voor deelname aan de zestiende finale. De reden hiervan was dat hij in de tweede manche op een tweede plaats liggend, door een val van zijn tegenstanders niet hoger kon eindigen dan een vijfde plek. Een hele mooie derde plaats in de derde manche was jammer genoeg niet meer voldoende om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. Dat was dus even balen voor hem. Deelname aan dit wereldkampioenschap vond Ralf echt ‘vet’ en heeft naar eigen zeggen hier veel van geleerd.

Ralf van den Broek | Photo: Jerry Landrum

Het seizoen ligt nu even stil… De eerstvolgende wedstrijd is van 25 tot 27
augustus in het Belgische Peer. Hier wordt dan de tweede ronde verreden in de 3Nations Cup (Duitsland – België – Nederland)!

Tekst: Wim van Brussel