Sinds een paar maanden maakt Judy Baauw deel uit van de Nederlandse selectie. Vandaag viert ze haar vierentwintigste verjaardag. Tijd om haar eens aan de tand te voelen, betreffende haar overstap naar de selectie.  

Baauw is momenteel met de selectie op trainingskamp in Spanje. De Nederlandse viert dit jaar voor het eerst haar verjaardag ver van huis.

In oktober maakte Baauw bekend haar overstap naar de selectie te maken. Na de wereldbeker in Argentinië, vroeg Bas de Bever of ze bij de selectie wilde komen. Volgens eigen zeggen, was dit een droom die uitkwam. “Mijn eerste vraag die ik stelde, was waarom nu en niet eerder?! Daarop gaf Bas een simpel antwoord, hij had niet verwacht dat ik na seizoen 2016 nog zoveel progressie zou maken. Dat was natuurlijk heel positief… Maar het was allesbehalve een makkelijke beslissing voor mij. Het nationaal team, iedereen droomt ervan. Ze stralen wat uit en hebben een voorbeeld functie, maar daarnaast moest ik dan ook stoppen met Wilco. Dat was voor mij wel een hele verandering. Dus ik heb alles op een rijtje gezet en samen zijn we eruit gekomen.”

Alles afgewogen was het voor Baauw de juiste beslissing om bij de selectie te gaan. Met het oog op de Olympische Spelen van Tokyo, was dit een stap vooruit. “Om die Olympische Spelen te halen, wil ik progressie blijven maken. Bij Wilco maakte ik ook progressie, maar waren de financiële middelen er niet om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Bijna alle baantrainingen op Papendal heb ik zelf moeten doen, omdat het voor Wilco niet mogelijk was om bij al mijn trainingen aanwezig te zijn.” Bij de nationale selectie heeft ze die middelen wel. Met het onlangs aanstellen van Raymon van der Biezen als assistent-bondscoach en de bondscoach zelf, heeft ze nu een ervaren team, waar ze mee aan de slag kan. Ook de trainingskampen met het team geven haar een uitstekende basis om die progressie te blijven maken. “Aan de top is het belangrijk om die puntjes op de ‘i’ te krijgen. Iedereen traint hard, iedereen gaat vroeg naar bed en je kan niet meer het verschil maken door iets harder te trainen dan de andere. Vaak ging ik alleen op trainingskamp en vanwege de financiële middelen kon Wilco ook niet bij al mijn wedstrijden aanwezig zijn.”

Photo: Jerry Landrum

Vooral bij de belangrijke wedstrijden, miste Baauw haar coach. Even vlak voor de start nog een bemoedigend woordje, of een laatste aanwijzing. “Je kon aan mijn resultaten merken, waar Wilco bij was en bij welke wedstrijden niet. Bij het nationale team, heb je altijd een team om je heen, ze zijn er altijd voor je en de financiële middelen zijn er. Voorheen moest ik ook alles zelf regelen, ik moest zelf alles boeken, zelf alles plannen. Een vlucht, een huurauto… En als ik ter plaatse was, moest ik ook nog bedenken, wat ik moest eten en waar ik moest eten. Ik was met zoveel dingen bezig, terwijl ik gewoon bezig wilde zijn met fietsen. Dat zijn van die dingen, die nu wel geregeld zijn en dat ontlast mij enorm en geeft me heel veel rust.”

Haar schema zal niet veel anders worden dan dat het al was. Baauw wil nog steeds haar Europese rondes blijven rijden, maar haar focus ligt nu wel iets meer op de wereldbekers. Momenteel is ze met het team in Spanje en dat is al haar tweede trainingskamp bij de selectie. “Als er iets gaat veranderen ten opzichte van voorheen, dan zijn het de reisjes wel. Dit is nu mijn tweede trainingskamp en voorheen ging ik niet zo vaak. Af en toe naar Manchester om te trainen, dat was het. Bij de selectie zal ik wel iets meer moeten reizen!”