Julian Bijsterbosch is één van de jonge talenten in de stal van Team TVE Oegema. De jonge Bijsterbosch rijdt zijn derde seizoen bij het team en voelt zich er zeer op zijn gemak. Vorig jaar won hij voor het eerst de Nederlandse titel en hoopt hem dit seizoen te prolongeren. Dit weekend reed hij de Europese rondes in Kampen, zijn thuisbaan.

Bijsterbosch maakt al een aantal jaar een sterke indruk. De overstap naar Team TVE Oegema heeft hem zeker goed gedaan. Naast het team, rijdt Bijsterbosch ook voor het RTC, onder begeleiding van Frank Heijne. Bij Team TVE Oegema is Martijn Jaspers de trainer, maar hij geeft aan dat alle credits bij coach Heijne liggen. Jaspers: “Vanaf 15 jaar vallen ze binnen het team onder mijn begeleiding. Julian valt nog onder begeleiding van het RTC en Frank en dat gaat prima. Daarom hebben we ook de keus gemaakt, om dat zo te laten. Hij leert nu enorm veel basis dingen en daarmee kan hij binnen ons team later  doorstromen.”

Coach Heijne van het RTC komt ook bij het team in de tent, om tijdens wedstrijden de jonge Bijsterbosch te begeleiden. Bijsterbosch: “We kijken dan samen naar mijn races, die hij heeft opgenomen. Ik heb daar erg veel aan!” Het Team TVE Oegema had in het begin nog een jeugdopleiding. Omdat Bijsterbosch nog maar veertien jaar is, valt hij eigenlijk net buiten het huidig programma. Maar met zijn talent, past hij er toch goed tussen, vertelt Jaspers. “Hij heeft gewoon enorm talent en zit op het moment goed bij Frank. Dus daarom ook deze constructie. Hij mag binnen het team gewoon gebruik maken van alle faciliteiten en volgend jaar kijken we weer verder en zal hij waarschijnlijk binnen het team doorstromen. Het is lastig om zijn toekomst te voorspellen. Het is nog een lange weg voor hem, maar we zien zeker goede eigenschappen in hem!”

Photo: BMX Report

Dat hij goede eigenschappen heeft, liet hij dit weekend op zijn thuisbaan zien. In Kampen reed hij de Europese rondes mee en stond hij twee keer op het podium. Zaterdag werd hij derde in de categorie Boys 14jr en op de tweede dag werd hij zelfs tweede. Nette prestatie voor de jonge rijder. Bijsterbosch: “Ik ben tevreden met mijn rondjes dit weekend. Mijn voorbereiding op het seizoen was goed en rijdend op mijn thuisbaan is natuurlijk wel een voordeel, maar moest er hard voor rijden. Ik had niet helemaal het voordeel van een thuisbaan, want twee weken geleden hebben ze de baan nog aangepast en er lag ook een nieuwe toplaag op. Vrijdag kon ik er pas voor het eerst op trainen, net als de rest.”

Zijn voordeel lag op het eerste en het derde stuk. Daar kon hij zijn winst pakken. In beide finales startte Bijsterbosch vanaf de buitenkant en dit ging hem goed af. “Ik voel me op dit moment gewoon goed. De overstap naar het team heeft me zeker geholpen en de hulp van coach Frank en het RTC heeft me gebracht waar ik nu sta!”

Doel is om zijn Nederlandse titel dit seizoen te prolongeren en een finale te rijden op het EK en hopelijk ook op het WK in Baku. We houden hem in ieder geval in de gaten en zullen het gaan zien. Maar dat hij talent heeft, dat is duidelijk.