Kevin van der Linde pakte afgelopen weekend de Nederlandse titel in de cruiser klasse 17-29 jaar. In de sportklasse 25+, werd hij derde. Na het weekend stelde wij hem een aantal vragen.

Hoe ging voor jou het weekend?

“Het ging dit weekend redelijk goed. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten en hoe ik me zou voelen, maar uiteindelijk ging het in de loop van de dag steeds iets beter. Ik wist al wel dat mijn starts niet goed zouden zijn, omdat ik niet kan starten op ‘snelle’ starthekken. Daar duurt mijn beweging te lang voor. Door de dag heen, heb ik het proberen aan te passen, maar echt beter werd het niet. Daarnaast heb ik wel eens dat ik me moe voel, maar dat het best goed gaat. Dit weekend voelde ik me echter niet fysiek moe, maar had ik niet het gevoel dat de eerste meters zo scherp en sterk waren als ze wel eens geweest zijn. Gelukkig was dit in de finale al wel iets beter. Met de titel bij de Cruisers 17-29 ben ik tevreden, want het was een stabiel rondje. Daarnaast heb ik al bijna 10 jaar zilver en brons gewonnen op de Cruiser, dus een keer goud is een welkome afwisseling. Met de 20inch, hoopte ik dat de spanning in de finale mij misschien nog aan een perfecte start zou helpen, maar na een aantal slagen zat ik toch achter mijn concurrenten. Ik ben wel blij dat ik van een zevende/achtste plek, nog terug heb kunnen komen naar een derde plek, op een banddikte van plek 2.”

Hoe was je voorbereiding richting het NK?

“Ik had niet de ideale voorbereiding voor het NK. Want ik heb weinig op de BMX gezeten. Sinds de zomer van vorig jaar ben ik met mijn vriendin meegegaan naar een Crossbox (dit is hetzelfde als Crossfit, maar dan goedkoper vanwege de naam) en heb ik hier veel tijd aan besteed. Ik vind dit erg leuk om te doen, vanwege de vele afwisseling in oefeningen en toch nog deels de explosiviteit en intensiteit die ik gewend ben vanuit het BMX-en. Hierdoor merk ik dat mijn conditie een stuk beter is geworden en dat ik uit de laatste bocht met fietsen nog prima aan kan zetten, maar dat de absolute explosiviteit toch iets minder is geworden. Hierdoor mis ik snelheid en acceleratie op de eerste 10-15 meter, iets waar ik eerder mijn winst moest pakken. Daarnaast vind ik het leuk om af en toe een ‘obstacle run’ te lopen, gewoon voor de fun. Dit jaar had ik zo’n run, ‘Tot de Nek in de Drek’, op de zaterdag voor het NK. Dus misschien dat die onbewust nog voor een klein beetje vermoeidheid heeft gezorgd, tijdens de zondag. Al met al dus wel fit, maar niet specifiek voor BMX.”

Photo: Lou Designs & Photography

Wat vond je van de baan?

“De baan vond ik technisch en uitdagend. Ik was heel blij dat ik een paar weken geleden de AK in Assen heb gereden. Want toen ben ik tegen veel ‘problemen’ aangelopen in de baan. Hier ben ik bewust heengegaan, omdat ik wist dat ik tijdens het NK alleen op zondagochtend zou kunnen trainen. Tijdens deze AK, had ik pas rond de finale (dus na Open en Eigen klasse voorrondes) een idee hoe ik elke bult in de baan wilde nemen. Met het NK, wist ik dus hoe ik de baan voor het grootste gedeelte wilde gaan rijden. Voor mij zelf was vooral de eerste bult een lastige heuvel om goed te nemen. Omdat je daar nog in je acceleratie zit, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk snelheid houdt en het liefst nog snelheid maakt. De bult was voor mij zo diep/lang dat ik moeilijk snelheid kon houden en hier soms ook wat op verloor ten opzichte van mijn concurrenten. Normaal gesproken zou de triple voor de eerste bocht ook een probleem zijn, omdat ik die niet durf te springen. Maar door de stevige tegenwind hoefde ik hier gelukkig niet over in te zitten.”

Hoe ziet jou dag er uit tussen de races? Wat doe jij om jezelf voor te bereiden op de volgende race?

“Ik heb tot de finales een redelijk vaste routine, niet eens heel bewust gekozen, maar zo vind ik het prettig. Normaal rijd ik de belangrijke wedstrijden twee klassen, Cruiser en 20inch. Na elk rondje ga ik eerst een stukje uitfietsen. Als ik weer op adem ben gekomen en mijn benen voelen oké aan, dan ga ik naar mijn plek. Meestal heb ik vrij veel honger tijdens een wedstrijd, dus probeer ik in de pauzes die ik heb wat te eten en drinken. Meestal gewoon brood, dat vind ik het beste vullen, en ik drink dan water. Richting de (halve) finales probeer ik ook wat zoets te eten (ontbijtkoek o.i.d.) en drinken (ranja), zodat ik zeker weet dat ik voldoende energie heb. In de pauzes blijf ik meestal zitten in een stoel om uit te rusten tot de volgende rit. Als het kan, probeer ik nog wat van de wedstrijd te volgen vanaf een jaar of 15. Met het NK voelde ik me langer slaperig dan normaal, dus ik hoopte nog ergens in de dag een powernap van 20 minuten kwijt te kunnen, want meestal ben ik daarna weer fris en fruitig. Ik heb dus aardig wat met mijn ogen dicht gezeten. Voor een finale voel ik tegenwoordig minder spanning dan eerder, omdat de druk eraf is, ik hoef niets. Nu begint het pas te komen als we het Parc fermé uitlopen en klaar moeten gaan staan voor de finale. Ik vind dat een heerlijk moment, allemaal van die serieuze ‘koppies’! Je weet dan dat er wat op het spel staat. Het mooie aan BMX is, dat je geen last kan hebben van die zenuwen. Bij veel sporten heb je na de start nog wat tijd om het goed te maken. Bij BMX heb je na een iets mindere start al twee man voor je die je klem rijden. Dat maakt het mooi… Je voelt die spanning en je moet er mee omgaan, want je kunt je niets permitteren in die eerste secondes van de race.”

Photo: Lou Designs & Photography

Wat zijn je doelen voor deze maand? Hoe reëel zijn deze doelen?

“Het NK was mijn enige wedstrijd in de maand juli. Mijn doel was om goede rondjes te rijden. Dit is redelijk gelukt in de finales, dus ben ik redelijk tevreden. Ik voelde geen hoge nood om naar het EK te gaan en het WK, vind ik te duur en te ver weg. Verder hoop ik in juli een groot deel van de tuin te hebben verbouwd.”

Hoe tevreden ben je met deze Nederlandse titel? 

“Zoals ik eerder zei, heb ik echt al te lang zilveren en bronzen medailles gehaald op de Cruiser. Dus dat ik uiteindelijk een gouden medaille heb behaald, is een goed gevoel. Op dit moment overheerst echter het gevoel van onvrede over mijn 20inch finale, net geen tweede en niet mee kunnen komen op de eerste meters, zitten mij nog wel dwars, ondanks de voorbereiding. Dus misschien toch maar weer wat meer de baan op.”

Hoeveelste Nederlandse titel is dit voor jou?

“Bij de KNWU is dit mijn tweede NK titel. Twee jaar geleden in Klazienaveen won ik voor het eerst een NK en nu dus mijn tweede. Bij de NFF heb ik 4 Nederlandse titels, die zijn allemaal in mijn jeugd geweest, tussen mijn zevende en zeventiende jaar!”