Midden in het centrum van Bordeaux werd afgelopen weekend het Europees kampioenschap BMX verreden. Op het plein ‘Place des Quinconces’ was een prachtige baan aangelegd, waarop Lieke van der Aa netjes tweede van Europa werd.

In de finale van de klasse Girls 8 jaar, was het enorm spannend in de finale. Met maar liefst vier Nederlandse BMX’sters aan de start, was er een grote kans op een Nederlands succesje. Van der Aa: “Ik vond de finale best spannend en ik was ook behoorlijk zenuwachtig. De finale was mijn doel, dus die had ik al binnen, maar de finale smaakte naar meer!” De baan op het plein zag er prachtig uit, dit vond de Nederlandse ook. Vooral die grote tribunes erbij, vond ze heel speciaal. “De baan reed heerlijk en de bochten waren super.”

Photo: Remco Huvermann

In de finale stond Van der Aa op plek één en had ze een goede start. Ze moest op het eerste stuk alleen de Spaanse Zaira Vargas Jimenez, voor laten gaan en ging ze als tweede de bocht in. Deze plek stond ze niet meer af. Achter haar eindigde een andere Nederlandse, Isa van der Velden. Jayloisa Kuipers werd in deze finale vijfde en Iris Smit eindigde op de achtste plaats. De jonge BMX’ster kijkt tevreden terug op haar EK. “Ik heb heel veel plezier gehad en ook nog leuke vriendinnetjes gemaakt.”

Van der Aa zal niet aan het WK in Rock Hill (USA) deelnemen. Eerst gaat ze met haar familie verhuizen naar een ander huis en daarna gaat weer verder met het BMX seizoen!