Rody van den Heuvel beleefde gisteren een rare dag tijdens het WK BMX, in Baku. De Dreamteam rijder wist de zilveren plak te behalen in de klasse Men 17-24. Dit was echter niet zonder slag of stoot.

In het begin van het jaar, was het helemaal niet zeker of Van den Heuvel wel naar het WK kon gaan. “Omdat ik was gestopt met school en kon gaan werken, hebben we de kosten een beetje verdeeld. Vier weken voor het WK begon, heb ik mijn eigen trainingsschema gemaakt. Een schema wat voor mij het beste leek, om elke dag te doen.”

De Dreamteam rijder voelde zich fit en alles was in orde. “Mentaal zat alles goed!” Zijn doel was top drie rijden, dan pas zou hij tevreden zijn. De wedstrijddag verliep echter anders dan Van den Heuvel zich had voorgesteld. De landentrainingen eerder in de week gaven hem nog veel vertrouwen en op de wedstrijddag ging in de ochtend ook nog alles goed. “Ik kon voor mijn doen, goed eten en had weinig zenuwen. Ik wist dat ik een zware manche had, dus moest goeie rondjes rijden. Na de eerst manche begon de ellende allemaal… Alles kwam omhoog en ik heb na elke manche, meer dan de helft van de tijd op de wc gezeten.”

Na een kleine pauze was Van den Heuvel iets bij getrokken. De kwart verliep goed voor hem, alleen na de finish voelde hij zich weer slecht. Alles wat hij probeerde te eten, kwam er meteen uit. “In de halve finale had ik geen zenuwen, dat had ik de hele dag al niet. Ik wist gewoon dat ik mijn eigen ding moest doen en dan kwam het wel goed.” Van den Heuvel kwalificeerde zich als tweede voor zijn eerste WK finale. Na weer een tijdje op de wc te hebben doorgebracht, stond hij bovenaan de start voor zijn WK finale. “Ondanks alles, stond ik daar weer zonder spanning. Ik wist dat een overwinning mogelijk was en ging ook nergens anders voor. Mijn sterkste punt liet me een beetje in de steek… Ik had een slechte start en Kevin was heel goed weg. Ik hield iets in, om binnen te kunnen blijven. In de eerst bocht kwam ik terug en passeerde nummers drie en twee. Ik reed het rondje vervolgens goed uit en dan mag je niet klagen met een tweede plek. Natuurlijk ging ik voor die eerste plaats. Maar het was gewoon verre weg van een perfecte dag voor mij en die heb je op zulke momenten wel nodig!”

Photo: Craig Dutton