Niels Bensink had dit jaar maar één doel, zich kwalificeren voor het WK in Colombia. Voor een kwalificatie moest Bensink twee keer een kwart finale halen, of één halve finale tijdens een wereldbeker wedstrijd. Dit is hem helaas niet gelukt…

Hoe gaat voor jou het seizoen tot nu toe?

,,Ik had dit jaar één doel, het WK halen in Colombia. Ik fietste de eerste twee wereldbeker wedstrijden erg goed, maar het was net niet genoeg om de kwart finale te halen. Het seizoen begon met twee valpartijen, wat resulteerde in twee hersenschuddingen, relatief kort achter elkaar. Hierdoor moest ik gedwongen rust nemen. Mijn voorbereiding op de baan, kort voor het seizoen, was dus niet optimaal. Daardoor wist ik niet echt goed wat ik in Argentinië bij de eerste wereldbeker moest verwachten. De laatste twee weken voor de wereldbeker, begon ik te merken dat de vorm eraan zat te komen. Starts werden beter en ik begon stappen te maken op het eerste stuk, waardoor het vertrouwen langzamerhand begon te komen. In Argentinië ging het fietsen super, zat er voorin bij en ik ging redelijk eenvoudig door de kwalificatie. Ik trof in de manches een erg zware loting, waardoor hier het schip strandde. Ik was hier erg tevreden over. Het feit dat ik zelfs tussen grote namen volle bak kon starten en me niet af liet schrikken. De volgende wedstrijd in Manchester ging ook goed, maar ik voelde me minder sterk als in Argentinië. Ik kwalificeerde mij als 18e. In de moto’s kwam ik één plek te kort om door te gaan naar de kwart finales. Ben ervan overtuigd dat er meer in had gezeten, met het goede gevoel dat ik in Argentinië had. Ik miste wat van het zelfvertrouwen dat ik daar wel had. Daarna besloten om wat meer wedstrijden te rijden, om zo iets meer in een ritme te komen en gewend te raken aan het in de groep fietsen. Als eerst de TC in Dedemsvaart, hier werd ik tweede. Ik reed goeie rondjes en kon ik strijden met Mitchel, Jordy en andere Elites. Daarna de EK ronde in Kampen. Hier keek ik al een lange tijd naar uit en wou ik erg graag vlammen, op mijn thuisbaan. Tijdens de eerste dag, werd ik in de tweede manche, in de eerste bocht van mijn fiets af gereden. Totaal onnodig… Maar ik kon er weinig aan doen. Het gevoel die dag was enorm goed en ik had hier graag een podium willen rijden. Dat zat er na de val niet meer in. Moest opgeven om het gat in mijn elleboog te laten hechten in het ziekenhuis. Niet de beste timing zo een week voor de wereldbeker op Papendal. Weer een week niet op de fiets kunnen zitten. Het viel me dan ook niet tegen, hoe goed het fietsen ging tijdens de trainingen op Papendal. Echter was mijn elleboog wel pijnlijk en kon ik amper klappen opvangen. Ik miste hierdoor wat zelfvertrouwen en stond niet echt met agressiviteit aan het starthek. Meteen de eerste manche moest ik voor de berm-jump uitwijken voor een andere rijder, waardoor ik vol tegen de bocht aan sprong en mijn elleboog bezeerde. Tweede manche nog een poging gedaan, maar ik had niet de controle over mijn fiets, die nodig was om veilig over de baan te komen. Omdat ik die tweede manche wel een goede start had en er goed bij zat, was de keuze lastig. Maar uiteindelijk toch besloten om de derde manche niet te rijden. Over het algemeen kan ik best tevreden zijn over de stappen die ik zowel fysiek als mentaal heb gemaakt deze winter en in het begin van dit seizoen. Ik zit lekker op mijn fiets en heb goede rondjes gereden. De resultaten die ik denk dat in mij zitten, zijn er alleen nog niet helemaal uitgekomen. Alles moet nog op zijn plek vallen, maar daar blijven we aan werken!”

Vanwaar de keus om de TC in Dedemsvaart en Baarn te rijden?

Niels_Bensink_Jumping_BaarnTC2016,,Deze keuze was makkelijk… Ik hou van fietsen, ik doe niet anders! Ik wou daarom zoveel mogelijk wedstrijden mee pikken, zolang mijn schema dit toeliet. Ik ben van mening dat wedstrijden fietsen de beste training is. Hier word je pas echt met factoren geconfronteerd, die je in een training niet kan simuleren. In het seizoen vind ik het daarom erg fijn om wedstrijden te fietsen en zo in een ritme te komen. Ook vind ik dat ik verplicht ben mij soms te moeten laten zien op nationale wedstrijden. Wij als selectie zijn in verband met ons drukke schema, niet vaak op wedstrijden in Nederland. Waardoor wij voor de jeugd soms onbereikbaar lijken. Daarom vind ik het voor mezelf leuk en goed om mijn gezicht te laten zien. Zodat ook de nieuwe generatie ons kan zien fietsen. Van dichtbij en niet door een televisiescherm via de Live stream. Een andere reden dat ik ervoor gekozen heb deze TC’s te rijden, is omdat het een lange periode rustig is nu ik het WK niet gehaald heb. Ik ben daarom ook van plan nog meer TC’s/EK rondes mee te pakken dit seizoen. Zoals Weiterstadt en Schijndel, om in ieder geval bezig te blijven en in het wedstrijdritme te blijven.”

Vind je het niet jammer dat de selectie niet aanwezig is bij nationale wedstrijden?

Niels_Bensink_Battle_BaarnTC2016,,In een Olympisch jaar zoals deze, draait alles om de Olympische Spelen. Ons trainingsprogramma wordt zo geschreven en opgebouwd, om ervoor te zorgen dat wij op ons top zijn tijdens de Spelen in Rio. Hier hoort helaas bij, dat wij niet elke wedstrijd kunnen rijden. In het seizoen is het belangrijk dat wij nog een goed trainingsblok kunnen draaien, dit gaat niet als we elke TC mee gaan doen. Tevens is het belangrijk heel te blijven in een jaar als dit. Elke extra wedstrijd, is een extra risico tot blessures. Verder valt er voor de mannen en vrouwen die naar de Spelen gaan, niks te winnen op een nationale wedstrijd. Wij hebben allemaal hetzelfde doel, dat is het halen van zowel het WK als de Spelen. Hier moet je helaas dingen voor laten. Nu het echter zeker is dat ik niet naar de Spelen ga, mag ik gelukkig iets meer nationale en Europese wedstrijden rijden. Wat ik nog altijd graag doe en super leuk blijf vinden.”

Jonge rijders kijken tegen jullie op! Zou het voor de sport en deze jonge rijders niet beter zijn, wanneer er meer Elite aanwezig waren bij nationale wedstrijden? Zou de bond hier volgens jou iets aan moeten doen?

Niels_Bensink_BaarnTC2016,,Ik denk dat er weinig aan gedaan kan worden. De wedstrijdkalender is zo vol, dat er Elite rijders zijn, die niet elke wedstrijd gaan fietsen. Door al het reizen en het rijden van wedstrijden, moet er soms rust ingepland worden. De eerste wedstrijden die dan geschrapt zullen worden, zijn de nationale wedstrijden. Hier is nou eenmaal minder te winnen, zowel in punten als in prijzengeld. Om een echte Elite competitie aan te trekken, zou men een voorbeeld kunnen nemen aan USABMX, waar ze een Supercross series hebben opgezet. In Nederland hoeft dit niet meteen van een acht meter heuvel te zijn. Maar een optie kan zijn, om een competitie op te zetten, van twee wedstrijden in een weekend met een flinke prijzenpot. Op deze manier ga je nou eenmaal Elite rijders aantrekken. Deze competitie moet dan wel op de beste banen in Nederland verreden worden en niet zomaar op de eerste de beste baan. Want dat speelt ook een rol in de keuze van de rijders.”

Vorig jaar werd je tweede tijdens de Europese kampioenschappen in Erp. Kan je dit in Verona evenaren?

,,Die tweede plaats op het EK vorig jaar, is tot nog toe mijn beste prestatie bij de Elite Men. Toch wil dit niet zeggen, dat ik dit in Verona zomaar weer ga doen. Het ene jaar is het andere niet. Het niveau bij de Elite, ligt nou eenmaal zo hoog, dat er misschien wel 25 verschillende kanshebbers zijn. Ik wil vooral op het EK mijn eigen rondjes rijden en zo rondje voor rondje verder zien te komen. En wie weet kan ik dan weer ver komen!”

Wat zijn je doelen voor de rest van het seizoen?

,,Ik heb het WK dan wel niet gehaald, maar er zijn nog genoeg wedstrijden dit seizoen om te knallen. Ik wil op het NK, podium rijden en de halve finale halen op het EK in Verona. Dit zijn de twee belangrijkste wedstrijden dit jaar. Maar daarnaast wil ik ook twee kwartfinales halen, tijdens de laatste twee wereldbekers in Amerika. Het allerbelangrijkste dit jaar is om mijn mannetje te staan, tussen de grote jongens. En wie weet, kan dat dan leiden tot wat mooie resultaten in de tweede helft van het seizoen!”

Beeld: Lou Designs & Photography