Photo: Jerry Landrum

De KNWU gaat onderzoeken hoe het kan dat Jelle van Gorkom dinsdag door een huiveringwekkende crash in het ziekenhuis belandde.

De 27-jarige BMX’er maakte op de baan op Papendal een snoeiharde klapper, nadat hij tegen een veiligheidsketting was aangereden. De gespannen ketting hangt normaliter op een hoogte van ongeveer zestig centimeter. Vermoedelijk was Van Gorkom direct buiten bewustzijn.

De Achterhoeker liep gebroken ribben, een breuk in het gezicht, een scheurtje in de schedel en beschadigingen aan zijn lever, milt en nieren op. Hij wordt sinds de crash kunstmatig in slaap gehouden in het ziekenhuis, om zijn lichaam zoveel mogelijk rustig te gunnen.

“Wij zitten met ons kantoor dicht bij de baan en zijn gigantisch geschrokken”, aldus algemeen directeur Vincent Luyendijk van de KNWU. Informatie uit de medische hoek laten wij over aan de experts van het Radboudziekenhuis in Nijmegen en de familie. Maar wij gaan wel uitzoeken hoe het kan dat onderaan de startheuvel een ketting was vastgemaakt. Papendal is accommodatiehouder en als wij van de baan gebruik maken is er sprake van gezamenlijke verantwoordelijkheid. Hoe dan ook had die ketting weggehaald moeten worden.”

Van Gorkom heeft zelf waarschijnlijk nooit gezien dat de ketting nog gespannen was. “De startheuvel is acht à negen meter hoog. Er zit een knikje in waardoor die ketting niet is te zien als je boven staat. Die ketting is daar aangebracht om mensen te weren die daar niets te zoeken hebben, want je moet een topsporter zijn om van die heuvel naar beneden te crossen.”

 

Bron: Telegraaf.nl