Photo: Instagram

Raymon van der Biezen, maakte vorige week bekend dat hij als assistent-bondscoach aan de slag gaat. De ex-topsporter gaf na zijn Europese titel in Verona aan te stoppen met zijn professionele carrière. Hij sprak in een eerder interview meteen zijn ambitie uit om ooit terug te keren in de sport. Wat die invulling dan zou zijn, liet hij in het midden.

Momenteel is Van der Biezen met de selectie op trainingskamp in Spanje, waar hij voor het eerst als assistent-trainer aan de slag kan. Tijdens het WK in Rock Hill was hij er ook al bij om de bondscoach Bas de Bever te assisteren. Wij zochten contact met de kersverse assistent en stelde hem een paar vragen.

Hoe is dit zo tot stand gekomen?

“Bas en de KNWU hebben mij hiervoor benaderd. Het is al jaren bekend dat Bas graag extra hulp bij het Nederlands team wilde hebben. Toen ik in 2016 een punt achter mijn carrière had gezet, was dit al een keer ter sprake gekomen. Alleen was daar toen geen budget voor. Nu hebben ze dit in een project gegoten, zodat het eigenlijk een opleiding is. Ik krijg hiermee de mogelijkheid om de opleiding WT4 te gaan volgen en me zo te ontwikkelen als coach.”

Wat ga je precies doen?

“Ik ga Bas ondersteunen, waar ik kan. Dit zal zijn, tijdens trainingen, maar ook dingen regelen in het hotel bijvoorbeeld. Denk hierbij aan voeding, vervoer en andere kleine dingen die voor het team geregeld moet worden. Het is voor Bas ook fijn om nu te sparren over de aanpak rondom het team. Hij is jarenlang op zichzelf aangewezen geweest en kan dit nu met mij delen en daarover discussiëren.”

Wat vind je ervan, dat je deze kans krijgt?

“Het is natuurlijk een enorme toffe kans voor mij! Mede door de KNWU en de NOC NSF, is dit tot stand gekomen. De NOC NSF biedt ex-topsporters de kans om dit soort trajecten te volgen. Zij krijgen vanuit het ministerie een potje en hiermee kunnen ze topsporters financieren om een opleiding te volgen. Zodoende zijn Bas en de KNWU dus bij mij gekomen. Ik moest er uiteraard wel goed over nadenken, want het is gewoon meer dan een full time job. Het is weer een bepaalde levensstijl die ik moet aannemen, het is niet zomaar een baan van 0900u-1700u. Sommige momenten zal het wat rustiger zijn, maar soms ben je ook gewoon lang weg van huis. Ik heb er enorm veel zin in en ben super enthousiast! Het is een hele toffe kans en ik kan niet wachten om samen aan de slag te gaan en het team te versterken.”

Is dit ‘project’ ook opgezet met het oog op de toekomst, een eventuele vervanging van Bas?

“Daar is op dit moment helemaal geen sprake van. Dit is gewoon een traject waarin ik me ga ontwikkelen tot topcoach en Bas gaat me hierin begeleiden. Het is een traject van drie jaar en ik zie wel waar het gaat eindigen. Ik ga proberen het team zo goed mogelijk te versterken en het is altijd maar afwachten hoe de dingen gaan verlopen!”