Photo: Jerry Landrum

Tijdens het WK BMX in Rock Hill, USA deze week, wist de Nederlander Robin van der Kolk twee keer het goud te pakken. Van der Kolk deed dit op de cruiser en op de kleine fiets, de 20inch.

Het WK BMX is voor vele de wedstrijd van het seizoen, zo ook voor Van der Kolk. De Nederlander rijdt al een aantal seizoenen in beide klassen, met het nummer één nummerbord. Vanwege zijn onaantastbaarheid, komen helaas ook de roddels. Van der Kolk heeft zich twee jaar geleden laten verleiden om de overstap naar de Elite te maken. Na een enorme klapper op de baan in Manchester, besloot de Nederlander toch weer terug te gaan naar de challengers. Het rijden op top niveau en tegelijkertijd werken, was niet meer te combineren.

Photo: Jerry Landrum

Nu rijdt de Nederlander in de klasse 25-29. Van der Kolk heeft een ijzersterke start en zijn eerste stuk is ongekend. Deze week in Rock Hill, lagen de emoties hoger dan normaal. “Elk jaar zie ik al weken/maanden berichten via social media voorbij komen, die op mij gericht zijn. Dus dat brengt tijdens zo’n kampioenschap extra spanning met zich mee!” De klasse waarin Van der Kolk fietst, wordt elk jaar zwaarder. De concurrentie in zijn klasse zit natuurlijk ook niet stil en elk jaar komen er Elite terug naar zijn klasse. Op de 20inch ging het deze keer dan ook niet zo gemakkelijk als bij de cruisers voor Van der Kolk. “Na de halve finale, was ik niet meer zo zeker van mijn zaak. Ik werd derde in die halve en twijfelde of het nog wel ging lukken. Maar in de finale had ik weer een super start!” De Nederlander ging er weer als een speer vandoor en lag de gehele race op kop. In de laatste bocht, kwam nog een alles of niets poging. Maar ook deze mocht niet baten, Van der Kolk wist zich staande te houden. “Ik voelde hem gewoon komen en zette mijn lichaam op spanning, om de impact zo klein mogelijk te maken.” Van der Kolk ‘Did it Again’ weer een dubbel tijdens een belangrijk kampioenschap. “Heel blij dat het me weer gelukt is, maar voorlopig raak ik de fiets niet meer aan!”

Photo: Jerry Landrum
Photo: Jerry Landrum