#11 POST Alise USA (Women Elite) and #24 SHARRAH Corben USA (Men Elite) at the 2017 UCI BMX World Championships in Rock Hill, USA

Op de laatste dag van het WK sluit Amerika af, met twee keer goud. Voor Nederland was er één keer het zilver. Kevin van de Groenendaal, eindigde als tweede bij de Junior Men.

Wat een geweldige afsluiter van een week vol met BMX spektakel. De Elite categorie reed vandaag het WK BMX op de Novant Health BMX Supercross Track in Rock Hill (USA). Bondscoach Bas de Bever was met een brede selectie aanwezig voor dit kampioenschap en er waren kansen in drie van de vier categorieën.

Junior Women

In de klasse Junior Women, reed geen Nederlandse mee. Het was de Britse Bethany Shriever die er met de winst vandoor ging. Het zag er een tijdje naar uit dat de winst zou gaan naar de Australische, Saya Sakakibara, maar Shriever wist haar op de streep te kloppen. Derde werd Vineta Petersone uit Letland.

Photo: Jerry Landrum

Junior Men

Bij de Junior Men reden maar liefst drie Nederlanders de finale. Tino Popma die in de halve finale maar net een valpartij wist te ontwijken, Ian van Heugten en Kevin van de Groenendaal. Popma startte de finale op zeven en Van Heugten stond naast hem op zes. Van de Groenendaal had de binnenkant en stond op één. Het zag er lang naar uit dat Van de Groenendaal de titel zou pakken, maar op het derde stuk, kwam de Zwitser, Cedric Butti steeds dichter bij. Op het laatste rechte stuk, wist de Zwitser Van de Groenendaal te passeren. Popma werd uiteindelijk zevende en zal tevreden zijn als eerstejaars Junior. Van Heugten, ook eerstejaars, pakte een nette vijfde plaats en zal dit van te voren niet verwacht hebben.

Photo: Jerry Landrum

Elite Women

Bij de Elite Women, was het spannend tot het einde. De Amerikaanse Alise Post wist de Australische Caroline Buchanan met een klein verschil op de streep te verslaan. Toen het bekend werd dat Post de titel had, reed ze naar haar verloofde Sam Willoughby, die op de vijf meter heuvel stond te kijken. Dit zorgde voor emotionele beelden. De twee hebben een vervelende periode achter de rug en de titel werd de Amerikaanse dan ook door ieder gegund. Voor Nederland stond Laura Smulders in de finale. Eerder won Smulders al het NK en het EK en was ze in Rock Hill om ook daar de titel te winnen. Helaas miste ze in de finale compleet de start en moest ze meteen in de achtervolging. Smulders eindigde uiteindelijk als zesde, maar was naderhand zeker niet te spreken. “Tsja… Wat kan ik er van zeggen?! Ik zat in het hek!” Zusje Merel Smulders behaalde de halve finale, maar moest genoegen nemen met een zesde plek. Andere dames, waren Ruby Huisman, zij kwam niet verder dan de kwart. Judy Baauw, strandde ook in de kwart en Manon Veenstra, ook zij kwam niet verder dan de kwart finale.

Photo: Jerry Landrum

Elite Men

Bij de Elite Men waren de ogen gericht op Team USA, The Dutch Army en de snelle Fransen, André en Daudet. In de kwartfinale waren er nog maar drie Nederlanders over. Jelle van Gorkom reed in Heat nummer twee en stond in Lane drie, met Daudet aan de binnenkant. De Nederlander raakte op de Pro Sectie achterop en werd in de tweede bocht, ook nog eens van de baan gereden. Van Gorkom kwam hierdoor uiteindelijk als achtste en laatste over de streep. Twan van Gendt startte in Heat nummer drie en was goed weg. De Nederlander sprong als derde over de Pro Sectie. In de tweede bocht leek het alsof hij een actie onderdoor wilde maken… Hierdoor raakte hij even het achterwiel van de Rus, Komarov, waardoor de Nederlander ten val kwam. Zonde, want hij lag goed op koers. Niek Kimmann reed in zijn kwart finale van acht naar twee en was als enige Nederlander een rondje verder. In de halve finale startte Kimmann weer vanaf Lane 8. De Nederlander had in de laatste bocht nog een geweldige actie, waarmee hij een valpartij ontweek. Kimmann kwam uiteindelijk als derde over de finish, nog voor de Olympisch kampioen Connor Fields. In de finale moest Kimmann weer vanaf acht komen. Deze keer pakte het niet zo goed uit. De Nederlander kwam als zesde de eerste bocht uit en moest in de achtervolging. In de tweede bocht, wist Kimmann de derde plaats over te nemen, maar werd op de streep voorbij gereden door de Fransman Joris Daudet. De Amerikaan, Corben Sharrah pakte de titel, voor Sylvain André. Op drie eindigde Joris Daudet en op de vierde plaats dus Niek Kimmann. “Gezien het slagveld, was ik enorm blij, om als enige Nederlander de finale te behalen. Ik heb nog geen finale gemist, dit is mijn derde op rij. En als je dan ook nog eens zo dicht bij het brons bent, is dat helemaal zuur. Ik had het goud al en vorig jaar het zilver, dus brons had het wel compleet gemaakt. Ik ben tevreden over hoe ik vandaag heb gereden, maar toch wel jammer van die derde plek!”

Photo: Jerry Landrum