Photo: Jerry Landrum

Laura Smulders weet voor het tweede jaar op rij het algemene wereldbeker klassement BMX te winnen. Het weekend ging echter niet zonder slag of stoot. Op de eerste dag, kwam Smulders namelijk hard ten val en verloor daarmee zelfs de nagel van haar duim. 

Tijdens de eerste dag, in de eerste moto viel de Nederlandse door toedoen van een harde windvlaag. Hierdoor oversprong ze de jump en kwam daardoor ten val. Wat schaafwonden en kneuzingen waren het gevolg. Er was eerst nog twijfel of het verstandig was om door te fietsen, maar met het oog op de eindtitel ging Smulders door. Ze reed die dag haar rondjes en haalde zo de nodige punten binnen.

De tweede dag begon stijf… “Toen ik opstond was alles stijf en ongeveer alles in mijn lichaam deed wel zeer.” Na een tijdje op de roller te hebben gezeten, kwam alles weer los. Ook de warming up op de baan ging wel lekker, maar Smulders had nog steeds moeite om haar stuur vast te houden. “Er stond ook best wel wat wind en dat vond ik in het begin niet zo chill. Gelukkig ging de training goed en kon ik met een goed gevoel aan de wedstrijd beginnen.”

Smulders kwam redelijk gemakkelijk door haar rondjes. Tot aan de halve finale… Toen stond ze aan het hek, met Pajon, Christensen en Hernandez. De top vier van zaterdag. “Vanaf toen vond ik het wel even spannend worden. Ik was redelijk zenuwachtig voor dit rondje. Ik wist dat ik minimaal zesde moest worden, om zeker te zijn van de titel.” Smulders had een goede start en kon achter Pajon het rondje uitrijden, om door te gaan naar de finale. “Daarna was voor mij de stress eraf!” Smulders wist dat ze nog maar één keer hoefde te knallen. “Ik wilde heel graag nog een keer podium rijden. Ik kwam op de streep nog dichtbij, maar was blij met mijn tweede plaats. Na mijn valpartij op zaterdag, dacht ik eerlijk gezegd dat mijn weekend over was. En dat ik dan ondanks de pijn, zo heb gefietst, daar ben ik toch wel trots op!”