Afgelopen maandag werd het Nederlands Kampioenschap fietscross verreden. Deze wedstrijd vond plaats op de baan in Kampen onder de vlag van de Nederlandse Fietscross Federatie (NFF). Eén van de vele kampioenen is Yaro Gaarenstroom en wij stelde hem een aantal vragen…

Stel jezelf eens voor!

Photo: Lou Designs & Photography

“Mijn naam is Yaro Gaarenstroom en ik ben zeven jaar. Toen ik vier was, ben ik begonnen met fietsen bij FCC de Kombocht, in Bussum. Ik vond het zo leuk dat ik al snel wedstrijden mocht gaan rijden. Eind vorig jaar ben ik overgekomen naar KWC Kampen, om op een ander baan te trainen, om zo meer ervaring op te doen. Hierdoor kwam ik in aanraking met de NFF en de mogelijkheid voor deelname aan het NK. NFF rijden vind ik heel leuk! Zeker omdat je elke keer bij de PK’s een beker kan winnen en als je eerste bent geworden, krijg je zelfs een trui. Eerder dit seizoen werd ik al Brabants kampioen, in Ammerzoden en Gelders kampioen, in Kootwijkerbroek. De plaatsingswedstrijd in Kampen wist ik ook te winnen.”

Hoe verliep voor jou het weekend?

“Zaterdag reed ik alles 1 en maandag werd ik tweede in mijn eerste manche en daarna wist ik weer alles te winnen. Ik heb het weekend ook op mijn ‘mini rocker’ gecrost en heb ook nog gevoetbalt met de andere kinderen. Het weekend was heel leuk! We sliepen in de tent en mijn broer en ik gingen wel een beetje laat slapen, omdat we nog lekker aan het spelen waren. Zaterdag moesten we lang wachten, omdat er iets met de computers was. Toen ben ik lekker met mijn vriendjes gaan spelen tot we weer konden fietsen. ’s Avonds gingen we eerst bij de Mac eten (ik mocht kiezen) en daarna naar huis, omdat we de katten eten moesten geven. Zondag heb ik een clinic van Jordy en Jordy gekregen. Dat was ook heel leuk… En zij hebben ook nog een handtekening op mijn helm en mini rocker gezet. Ook Robin van der Kolk was aanwezig en heeft ook een handtekening op mijn helm gezet. Maandag, de dag van de wedstrijd, had ik niet zo goed geslapen en was ik, volgens papa en mama een beetje chagrijnig. De eerste Manche werd ik tweede, doordat ik een steentje in mijn gezicht kreeg. Ik was mijn bril vergeten en toen heb ik gelijk een nieuwe gekregen… Yeah!”

Was het een voordeel om thuis te rijden?

Photo: Lou Designs & Photography

“Omdat ik de baan goed ken, hoefde ik niet op mijn hardst te rijden. Maar het voordeel werd natuurlijk wel iets kleiner door de Plaatsingswedstrijd van zaterdag en de mogelijkheid voor deelname aan de Clinic van Jordy Argues en Jordy van der Heijden op Zondag. Daarnaast werd helaas mijn groep rijders ook kleiner. Maes Brakke kwam hard ten val in zijn tweede manche en moest helaas de wedstrijd staken.”

Is dit je eerste titel?

“Dit is mijn eerste Nationale titel. Voorgaande jaren heb ik bij mijn oude club wel de Noord Holland competitie en midden Nederland competitie weten te winnen. Maar nog nooit een officieel Nederlands of Europees kampioenschap.”

Hoe heb jij je voorbereidt op deze wedstrijd? Heb je nog iets speciaals gedaan?

“Nee niet echt… Tijdens dit soort wedstrijden mogen mijn broer en ik meer chocolade melk drinken en verder veel aardbeien ranja uit de kantine van onze club, want die vind ik heel lekker!! Ik heb nu ook mijn eigen 5 liter fles Siroop. Ik heb alleen zaterdag de plaatsingswedstrijd en zondag de leuke clinic van Jordy en Jordy mee gedaan, om nog wat uitleg te krijgen. Maar voor de rest heb ik niets speciaals gedaan!”

Hoe blij ben je met deze titel?

“Uiteraard ben ik blij met deze titel!! Heel erg Blij!!!!”

Volgende maand is een drukke, spannende maand. Wat zijn je doelen in die maand?

Alles 1 worden… Hihihi! De komende twee maanden zijn drukke maanden. Zondag de TC in Nuland, een onbekende baan en dus zaterdag maar eens trainen. Daarnaast hebben we ook nog een club wedstrijd, een AK te Kampen en misschien gaan we nog meedoen aan de Nederlandse Club Kampioenschappen in Baarn. Dit is de vertrouwde baan van FCC de Wheely’s. Aansluitend in Juli naar Assen voor het Nederlands Kampioenschap (KNWU) en daarna Bordeaux voor het EK. Voor de AK en Clubwedstrijd heb ik toch wel een finale plaats in gedachten. Vorig jaar ben ik negende geworden op het NK te Luyksgestel, dus ik ga proberen nu in de finale te komen. Voor het EK is mijn doel dat ik nu in de halve finale wil proberen te komen. Liefst in de finale, maar dat vind ik nog wel moeilijk… Het WK ga ik helaas niet naar toe. Ik heb nog wel een sponsoractie opgezet via Talentboek.nl, maar dat viel tegen en daarom ga ik alleen naar het EK in Frankrijk. Het WK in Zolder (2019) is mijn volgend streven!”