Niek Kimmann en Jelle van Gorkom vanuit Rio2016
Photo by Jelle van Gorkom

Vandaag is de eerste dag waarop de selectie kan trainen op de baan in Rio. Voor Jelle van Gorkom worden dit zijn tweede Spelen. Voor Niek Kimmann is het allemaal nieuw…

De concurrentie bij de heren is moordend, maar toch hebben beide kans om de finale te behalen tijdens de BMX wedstrijd. Van Gorkom reed een teleurstellende Spelen in Londen en hoopt zich in Rio te verbeteren. Kimmann droomde er als klein kind al van om naar de Spelen te mogen. In 2008 stond hij iedere nacht op, om live de wedstrijden te volgen, om vervolgens de volgende dag slaperig in de klas te zitten. ,,Het is een droom die uitkomt, om nu zelf mee te mogen doen!” Zoals elke wedstrijd wil Kimmann natuurlijk zo goed mogelijk fietsen, maar een goed resultaat is van meerdere factoren afhankelijk. ,,Ik wil zo goed mogelijk fietsen, zoals bij elke wedstrijd die ik fiets. Een goed resultaat is bij onze sport van meer afhankelijk dan puur je eigen snelheid. Mijn doel is om op de top van mijn kunnen te zijn en zo hard mogelijk te fietsen. Hopelijk komt daar dan een mooi resultaat uit!”

Van Gorkom reed eerder de Spelen in Londen. Hij heeft het gevoel deze weggegooid te hebben. In 2012 raakte hij ook vlak voor de Spelen geblesseerd. ,,Ik was toen 21 en had het gevoel dat ik top fit was. Ook had ik me als eerste Nederlander voor de Spelen geplaatst. Dan kom je tijdens de eerste wereldbeker ten val in een Olympisch jaar en moet je revalideren. Om dan tijdens de Spelen uiteindelijk te zien dat Raymon en Twan vierde en vijfde werden, was toch wel zuur. Diep in mijn hart wist ik dat ik dat niveau ook had voor mijn val. Daar baalde ik ontzettend van en heb het daar ook een tijdje best moeilijk mee gehad. Ik krijg nu een tweede kans en die wil ik optimaal benutten. Ik ben nu 25 en wellicht mijn laatste kans op een Spelen. Want ik weet natuurlijk niet of ik er in 2020 in Tokyo nog bij ben!” Ook al betekenen de Spelen heel veel voor Van Gorkom, zal hij geen onnodige risico’s nemen tijdens deze wedstrijd. ,,Ik denk niet dat ik zo’n rijder ben. Ik neem redelijk overwogen beslissingen en ben geen alles of niets rijder. Wanneer ik vijfde lig, zal ik geen onnodige risico’s nemen, waardoor ik val en zeker mijn kans op de finale mis.” Voor Van Gorkom is dit de wedstrijd waar hij naartoe heeft geleefd. Wat betreft het resultaat is het dan ook alles of niets, maar qua rijder zal hij dus geen onnodig risico nemen om zijn doel te bereiken. Zijn doelstelling voor deze Spelen is een finale plek. Dit jaar is gebleken dat de top dicht bij elkaar zit. Elke wedstrijd leverde een andere winnaar op. ,,Bij BMX kan er van alles gebeuren, wanneer je in de finale staat!” Een finale zou dan ook een mooie prestatie zijn voor Van Gorkom, eentje waar hij tevreden mee kan zijn.

De Olympische Spelen is een groot evenement. En tijdens zo’n Spelen kan er veel op je af komen. Voor een atleet kan dit overweldigend zijn. Aan de andere kant is het ook gewoon een wedstrijd tegen de jongens waar je tijdens de wereldbeker wedstrijden ook tegen fietst, aldus Van Gorkom. Hij heeft dit al eens mee gemaakt. Voor Kimmann is het echter allemaal nieuw. ,,Niek is toch wat dat betreft een geval apart. Hij is toch wel een jongen die met beide benen op de grond staat. Hij is heel erg zelfbewust en weet wat hij kan en wat hij er voor moet doen. Niek heeft natuurlijk ook de Jeugdspelen in China meegemaakt, dat is eigenlijk de kleine variant.” Binnen het team wordt er veel besproken, zo ook de ervaringen van de Spelen. Van Gorkom geeft aan zijn ervaringen te delen, maar Kimmann niet aan de hand mee te nemen. ,,Iedereen gaat er toch op zijn eigen manier mee om. Natuurlijk geef ik hem aan, wat er allemaal op hem af kan komen. En mocht Niek ergens mee zitten, weet hij dat hij bij ons terecht kan. Maar Niek is wat dat betreft een ‘Koele Kikker’!”