Jelle van Gorkom viert zijn zilveren medaille met bondscoach Bas de Bever

Het absolute hoogtepunt van 2016 was de zilveren medaille van Jelle van Gorkom op de Olympische Spelen in Rio. Na de Spelen werd de Nederlandse BMX’er voor veel bladen en programma’s gevraagd. Uiteraard een zeer goeie promotie voor de sport. Samen met Jelle blikken we nog een keer terug op zijn Olympische Spelen…

Jelle van Gorkom wint zilver tijdens de Olympische Spelen in RioNa het missen van de finales in Londen in 2012, was Jelle gebrand op een resultaat in Rio. De Nederlander vond de Spelen van Londen een weggegooide race. Eerder dat jaar was hij ten val gekomen en daardoor niet meer op tijd fit om te presteren. Rio moest hier verandering in brengen, met als doel de finale.

Er gebeurde veel die eerste dag tijdens de Spelen, veel valpartijen en kanshebbers die niet doorgingen. Hoe ging het voor jou die dag? Het leek alsof je met je verstand aan het fietsen was?

,,Klopt! Het was erg hectisch en een dag met veel valpartijen. Gelukkig zat ik elke keer aan de goede kant. ’s Ochtends, toen ik opstond, zei ik tegen mezelf dat ik vandaag alleen op mezelf moest focussen en al het andere ondergeschikt moest maken. Dat lukte aardig en daardoor voelde ik me echt heel sterk die kwartfinale dag.”

Je doel was de finale, hoe was je gevoel op dat moment?

,,Mijn eerste halve, sloot ik af met een tweede plek. Ik wist dat als ik dat nog een keer kon doen, ik met één been in de finale stond. In mijn tweede halve, leek dat goed te gaan, maar werd ik uiteindelijk zesde. Ik moest daardoor in mijn laatste halve, nog een keer aan de bak en gelukkig bleek een derde plek genoeg te zijn voor de finale. Op dat moment was ik heel even blij, maar gelijk ging die knop om en was er volledige focus, voor dat laatste rondje. Want daarin moest het gebeuren! Je kan de hele dag goed rijden, maar als je dan met lege handen staat, is het niets waard. Dat had ik goed tussen mijn oren geknoopt!!”

Met wat voor een mindset ging je die finale in? Keuze starthek, positie op de baan, focus race?

Jelle van Gorkom komt als tweede over de streep tijdens de Olympische finale BMX in Rio 2016,,Het gevoel was goed… Ik zat lekker in de wedstrijd en mijn starts waren goed. Ik koos voor startplek vier en vanaf dat moment ging alles in ‘slowmotion’. Ik dacht, het is nu of nooit! Ik kon mijn hoofd goed koel houden en uiteindelijk door tactisch slim te rijden, mezelf naar voor te rijden en uiteindelijk was dat genoeg voor zilver!!”

Je start in de finale was iets minder. Niek lag goed aan de buitenkant, maar de race verliep voor jou voortvarend. Beschrijf die finale nog eens?

Jelle van Gorkom op het eerste rechte stuk in zijn Olympische finale,,Eigenlijk was dat mijn beste start van de dag, alleen waren er gewoon jongens die sneller startten. In de wetenschap dat ik het ook niet van mijn start moest hebben, bleef ik rustig wachten en bleef ik zoeken naar ruimtes, om daar dan vol in te kunnen duiken. Uiteindelijk kwam ik over de streep, na drie zenuwslopende dagen. Er ging toen van alles door me heen en heel moeilijk te omschrijven. Deze medaille betekent heel veel voor me. Ik ben heel blij en toch zeker ook trots op deze prestatie!”

Hoe heb je de dag na het winnen van die zilveren plak ervaren? Huldiging op het podium, de taxi rit naar het Holland Heineken House en alle aandacht die erbij kwam kijken?

,,Ja, dat was heel bijzonder! De wedstrijd beleef je als een normale BMX wedstrijd. Je probeert zoveel mogelijk hetzelfde te doen, als je normale routine. Maar als je dan over de streep komt, in zo’n finale, is alles wat er dan op je afkomt, compleet anders. Dat was even wennen, maar wel heel bijzonder en heel erg gaaf om mee te maken uiteraard!”