Niek Kimmann reed dit weekend de Europese rondes in Verona. De Nederlander wist beide dagen te winnen en verlengt daarmee zijn winning streak.

Afgelopen winter verliet de bondscoach, Bas de Bever, de nationale selectie. Voor Kimmann kwam dit wel als een verrassing, maar vindt niet dat er veel is verandert. “Het voelt alsof er niets is verandert. Het team is nog hetzelfde, we trainen op dezelfde plek en Raymon en Rob zijn ook niet nieuw voor ons.” Binnen het team zijn wat ‘kleine’ dingen verandert, maar in grote lijnen is alles nog hetzelfde volgens Kimmann.

De Nederlander wist vorig seizoen vier van de acht wereldbekers te winnen. Om dat voor dit seizoen als een standaard te zien, is voor Kimmann niet realistisch. Ondanks de mooie resultaten en de overwinning van het eindklassement, ging het WK niet zoals hij had gehoopt. Dit seizoen is het WK op de baan, waarop hij in 2015 wereldkampioen werd. Maar de baan dit jaar in Zolder, is niet te vergelijken met de baan uit 2015. “Ik heb er nog niet op gereden, dus weet ook niet hoe hij aanvoelt. Maar om terug naar Zolder te gaan voor het WK, voelt een beetje dubbel. Aan de ene kant is het leuk, want ik won daar mijn eerste titel en het ging daar goed. Maar aan de andere kant had ik hem liever ergens anders gehad, omdat het gevoel daar zo goed is.”

Andere jaren legde Kimmann zichzelf veel druk op, druk om te presteren en te voldoen aan de verwachtingen van andere. Olympisch goud in Rio, was een van die doelen die hij zichzelf oplegde na het winnen van zijn wereldtitel. Voor dit seizoen pakt hij het anders aan. Kimmann is relaxter dan ooit… “Ik doe nu gewoon mijn ding en heb het erg naar mijn zin. Ik heb geleerd van het verleden en ik doe dingen nu anders. Ik doe ze nu veel relaxter.”

Over een paar weken begint het wereldbekerseizoen, met de eerste twee wedstrijden in Manchester. Kimmann zal dit seizoen zijn titel verdedigen. Vooruitblikken op het WK in Zolder doet hij nog niet. “Ik doe het wedstrijd voor wedstrijd!” De Nederlander is dit seizoen nog ongeslagen en ziet er erg sterk uit. In Verona wist hij beide dagen vanaf startplek acht te winnen en op het eerste stuk was hij iedereen de baas.