Van Londen tot Tokyo

Het voelt goed… Eind januari kan ik een eerste vergelijk maken!

We zaten januari twee weken in Gran Alacant (Spanje). Het eerste trainingskamp met een nieuwe coach, met een kleiner team en met fijne collega-teamrijders. De trainingen verliepen lekker en de enkelblessure van vorig seizoen is onder controle. Prima sfeer, goede faciliteiten en het weer was top. De dingen beginnen weer op hun plek te vallen en de veranderingen voelen goed. De trainingsgroep is kleiner en mijn trainingsprogramma is in detail op mij afgestemd! Die combinatie, gerichte aandacht met een individuele benadering, is het grote verschil met wat ik afgelopen jaren gewend was. We trainden als team en het individuele karakter van de trainingen was beperkt. Hetzelfde programma met hetzelfde ritme, waarbij er met name sprake was van aanpassing bij blessures. Blessures die vele oorzaken hadden of konden hebben, maar ook overtraining overkwam me.

Het voelt goed! Na 3 maanden trainen onder Martijn begin ik progressie te zien. Ik heb het gevoel dat ik stappen ga maken op punten waarvan ik al langer wist dat verbetering wenselijk was. Bijvoorbeeld mijn aerobe niveau. Want je kunt wel explosief en snel zijn, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat ik het lang genoeg vol houd en vaker kan herhalen.

December 2016 was ik op uitnodiging en als Red Bull-atleet bij het Red Bull Diagnostics & Training Center in Thalgau Oostenrijk. Ik werd daar getest op vele punten en belangrijke conclusies waren dat mijn basisconditie voor verbetering vatbaar was, maar mijn krachtcomponenten in goede tot zeer goede staat waren. Deze conclusies werden ook ondersteund door een dik papieren rapport en het aanbod dat het team van DTC Thalgau altijd beschikbaar was om te ondersteunen waar nodig. Van dit aanbod is verder geen gebruik gemaakt en uit de tests die we zelf deden in 2018, bleek hetzelfde manco. Het aerobe component. Waarom was ik niet in staat om te verbeteren wat onderbouwd aangetoond was? Kon ik het niet of deden we het niet?

Hebben we nu, januari 2019, de stijgende lijn te pakken? Ja! De gerichte individuele aanpak bevalt me prima en ik begin steeds meer in mijn element te geraken. We hebben de piekmomenten voor dit seizoen benoemd, maar veel belangrijker; de focus is op het proces! De trainingen zijn in balans en de progressie wordt gevolgd. Maar ook mentaal wordt er gesleuteld, zodat ook daar de balans geoptimaliseerd wordt. De vleugels heb ik… Nu ze nog maximaal gebruiken!